Åbobo från Jeppis som bor på Houtskär ibland

20.06.2018 kl. 12:35

Tills jag var 19 år gammal bodde jag i Jakobstad. Jeppis är en skitstad samtidigt som det är stället jag lärde mig mitt modersmål, fick mina första vänner och lärde mig hur världen är uppbyggd. Jag känner en stark ambivalens mot min hemstad. Det finns fina och kreativa människor där men samtidigt finns det hat mot det annorlunda. Att känna alla i staden och aldrig få gå ifred utan blickar. Att ha fått stryk av folk i lågstadiet som nu ska komma och krama en på baren. Jeppis har kultur och Jeppis har jantelagen, kan man väl säga. 

Jag flyttade till Åbo för att studera litteraturvetenskap när jag var 19. Första året i Åbo gick ut på att bryta mig från hemstaden. Och att sup sönder mig själv ungefär. Jag lämnade väldigt mycket då. Jag övade bort min dialekt, jag gjorde slut med min dåvarande partner, jag slutade komma hem och jag slutade säga att jag var Jeppisbo. 

Nuförtiden säger jag att jag är Åbobo. Det finns ju dock regler för att få kalla sig till det. Man ska ha bott i Åbo i ungefär trettio år och sprungit Paavo Nurmi loppet naku och man ska väl ha tuttat på Åbo brand och what not. I mångas ögon är jag nog inte Åbobo, men jag känner mig som det. En faktor som har påverkat är säkerligen min pojkvän. Han är Åbobo och har dialekten, mentaliteten och historian för att få kalla sig till det. Själv har jag inget av det. Kanske bara en vilja att få hitta ett ställe som påminner om mig själv. 

Det här är tredje sommaren som jag bor vid Houtskär. Houtskär en ö som hör till Pargas men som ligger rätt långt ut i skärgården. Jag har jobbat vid Houtskärs Skärgårdsmuseum och blivit rätt van med skärgårdsmiljö nu. Jag bor ungefär 4 månader av året där ute. Det är vackert, det är finlandssvenskt och det är gammaldags. Jag identifierar inte mig själv som en del av den platsen men jag uppskattar Houtskär väldigt mycket. 

På senaste tid har det blivit väldigt viktigt för mig att få identifiera mig som en person som kan förknippas med ett ställe. När jag figurerade i Åbo Underrättelser här för en månad sedan kallades jag till "Åbobo". Kändes lite som att jag blev det då. Jag kan inte släppa min bakgrund helt heller. I fredags hade jag ju ett gig i Ekenäs, där jag läste upp en dikt på Jeppis dialekt. Det lever en blandning av ställen i mig som inte har kommit överens med varandra ännu. Man kan väl kanske kalla mig till en Åbobo från Jeppis som bor på Houtskär ibland. 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Nu är du lite väl mild mot Jeppis. Det stället är ett kontaktkorrumperat litet skithål som gärna skulle få brinna ner till grunden och askan spridas för vinden.

Jag flyttade till Åbo när jag var 22 för att studera finska och jag rotade om mig på bara några månader. Blotta tanken på att tvingas bo i Jeppis en längre tid någon gång igen får det att gå kalla kårar nerför min ryggrad för jag skulle bli alldeles galen av det.

Jag började snabbt stortrivas i Åbo, men sedermera svek Åbo mig också och jag insåg att jag lika lite har en framtid här som jag skulle ha haft i Jeppis så jag betraktar mig numera som emotionellt hemlös i världen.
Affe af Skrifwklaada21.06.18 kl. 10:09
Det låter som att både Åbo och Jeppis har svikit dig. Hoppas du kommer överens med nåt ställe och hittar nåt som passar dig.
11.07.18 10:49
Oj, vad jag kände igen mig i att läsa det här (är själv från Pedersöre). Har bott i Åbo i 10 år till hösten (whaat, det gick snabbt!) och varje gång jag tar mig "hem" till ÖB är det med ett visst vemod. Jag uppskattar språket och tycker det är fint där, men tål absolut inte att det finns 0% anonymitet där. Inte för att folk precis känner igen mig eller minns mig, men att sätta foten in på närmaste Sale och undra om nån råkar känna igen mig eller vet vem jag är känns jättejobbigt. Numera ser jag mig som Åbobo, men nog kommer jag alltid vara ifrån Österbotten - på gott och ont.
Emma27.06.18 kl. 14:47
Det där med att aldrig få vara ifred i hemstaden är nåt som jag också är obekväm med. På grund av mitt utseende och att jag uppträder så mycket är det i princip omöjligt att gå till butiken utan att någon stannar för att prata. Därför klarar jag bara av Jeppis i små doser, haha..
11.07.18 10:51